Pošteno do posla u školi

O PROJEKTU

Dobrog obrazovanja nema bez najboljih nastavnika, a obrazovanje na hiljade i hiljade naših đaka nastaviće da bude prepušteno slučaju i samovolji direktora škola, ukoliko se najavljeno zapošljavanje preko 2500 nastavnika ne sprovede prema jasnim kriterijumima za zapošljavanje u prosveti.

Zbog toga je organizacija Nauči me u okviru programa Otvoreni parlament uz finansijsku podršku Evropske unije pokrenula inicijativu Pošteno do posla u školi, za uvođenje jasnih kriterijma za zapošljavanje u školama.

Svi znamo koliko su nastavnici važni i koliko samo jedan posvećen nastavnik može da znači, ali nemamo jasna pravila koja bi obezbedila da upravo takvi prvi dođu do posla. Trenutni zakon ne nudi nikakvu preciznu listu kriterijuma, a praksa pokazuje da škole nemaju kapaciteta da same donesu pravilnike na osnovu kojih bi se na transparentan način primili novi radnici u stalni radni odnos. U istraživanju koje smo sproveli, od 1576 škola u Srbiji, samo 8 škola ima dodatne kriterijume, smernice ili sistem bodovanja kojim se konkursna komisija rukovodi prilikom odabira kandidata.

Kako bismo zaista obezbedili kvalitetno obrazovanje svakom detetu u svakoj školi širom Srbije, kroz ovu inicijativu želimo da podržimo vaspitače, učitelje i nastavnike koji su njegov neizostavan deo i obezbedimo jasne kriterijume u zapošljavanju onih koji svojim radom oblikuju budućnost svih nas.

TIM

Milan Petrović – Koordinator projekta
Aleksandar Gligorijević – Tehnički konsultant projekta
Marija Bukvić – PR projekta
Jovana Đokić – Režija

DONATOR

CRTA

Stranica projekta