Efikasno praćenje finansija

Ako želite da dovedete svoje finansije u red, morate da krenete da pratite svoje finansije, tj. to je jedan od prvih koraka.“

Karolina Herbut, finansijska savetnica

Ovo nije rekla samo Karolina već je savet mnogih koji žele da vam pomognu na putu ka uspehu. E sada, u mom slučaju, kada sam uvideo da mi pare izlaze iz džepa i sa kartice, a da ja nemam uvid u to koliko sam uopšte novca potrošio i na šta, shvatio sam da je neophodno da nađem adekvatan način da i ja pratim svoje finansije.

Šta sam sve od metoda praćenja finansija probao?

 1. Zapisivao troškove u Notes ili svesku – jednostavan metod, ali zahteva da posle obradim te podatke digitalno ili da ih prebacim negde, što mi oduzima dodatno vreme.
 2. Koristio gotove šablone tabela za praćenje finansija – shvatio sam da i sa prečicom na glavnom ekranu telefona, vrlo često ne popunim ili preskočim unos podataka, a ako ga ostavim za kasnije (tipa kraj dana) zaboravim šta su sve bili dnevni troškovi i koja je cifra za svaki od njih.
 3. Probao aplikacije za menadžement novca – ima ih dosta za mobilne telefone, međutim nikako da usaglasim stanje na aplikaciji sa stanjem u novčaniku i unos podataka mi traje oko minut po transakciji (što je meni makar previše) i zahteva ručan unos, koji nije efikasan kada sam u žurbi.
 4. Pravio sopstvene tabele – ovaj metod još uvek koristim, uglavnom za biznis finansije, jer bez Google Spreadsheets-a ne ulazim u bilo kakve proračune 🙂 Za lične finansije se vraća na stavku pod brojem 2.

e-Fiskalizacija ipak ima smisla

Od maja 2021. godine krenula je e-Fiskalizacija i ubrzo je izdominirao moj blog post na temu digitalnog rešenja za fiskalnu kasu.

Tada su na fiskalnim računima uvedeni čuveni QR kodovi, koji vas skeniranjem vode na link sajta poreske uprave gde vidite sve informacije sa fiskalnog računa: podatke o izdavaocu računa, artikle, imate kopiju fiskalnog računa u digitalnom obliku, itd.

Razmišljajući o problemu praćenja finansija, skroz mi je logično bilo da skeniranjem QR koda sa fiskalnog računa očitate sve podatke sa računa i to prebacite u neku bazu podataka, pa da se njima bavite kasnije. Dugo tragajaću za takvom aplikacijom i sam sam razmišljao da napravim jednu, a baš u momentu kada su cifre novca koji trošim dnevno počele da rastu, naišao sam aplikaciju koja više nije aktivna, ali je radila upravo to – skeniraj QR kod sa računa i pokupi potrebne podatke za dalju analizu.

Aplikacija se zvala Moj račun i možda je još uvek aktivna na nekoj od prodavnica aplikacija, ali je namerno neću linkovati, jer je ne preporučujem: koristio sam je mesec dana i bio sam ekstremno zadovoljan, međutim odjednom je obrada računa prestala da radi, a zvaničan imejl za podršku im je neaktivan, iako sam pokušavao da ih kontaktiram svuda, bilo je poprilično bezuspešno.

Besplatna aplikacija, skenira QR kodove sa računa

Kada sam konačno mislio da treba da dignem ruke od tuđih rešenja i makar podesim običan skener za QR koji će mi ubacivati linkove računa sa sajta poreske u Gugl tabelu, pojavila mi se reklama na Instagram-u za aplikaciju koja ima slične mogućnosti kao i prethodna, samo uz to aktivan tim ljudi koji na njoj radi.

Aplikacija Mani app, za svoj slogan na sajtu ima „Kontrolište potrošnju, štedite novac!“ i dostupna je na Gugl i Apple prodavnici aplikacija. Proces korišćenja je jednostavan i za razliku od ostalih gore navedenih metoda traje oko 10 sekundi po računu:

 1. Otvorite aplikaciju
 2. Kliknete na dugme za dodavanje računa
 3. Uperite kameru telefona na QR kod sa računa
 4. Račun se procesuira i prikazuje u aplikaciji

Svi računi na jednom mestu

Ovako lako skupljam i čuvam sve račune na jednom mestu, a ono što ima takođe ima smisla je pretraga računa sa PIB-om, pa je pogodno za čuvanje računa „gotovinskih računa“ za firme.

Prikaz računa vam je po mesecima, pa tako možete da filtrirate i vidite statistiku potrošenje za ceo jedan mesec. Postoji prikaz po kategorijama na osnovu delatnosti firme izdavaoca računa, pa tako svaki mesec vidim da mi najviše para ode na supermarkete i shopping, ali i prikaz potrošnje po kompanijama, pa mi se tu kolju Lidl i Maxi ko će zauzeti prvo mesto.

Dodatno, pored računa, aplikacija ima opciju za čuvanje loyalty kartica, tako da ne moram da otvaram svaki put aplikaciju prodavnice samo zbog pitanja na kasi „Da li imate našu karticu?“ već mi sve stoji u jednoj aplikaciji.

Šta fali ovom rešenju?

Sudeći da su iskustva sa prvom aplikacijom bila negativna, odmah sam kontaktirao developere Mani aplikacije, za početak da proverim da li im imejl radi, ali onda i da dam par sugestija koje mi nedostaju.

 • Nema opcije za blic prilikom skeniranja QR kodova – završim kupovinu, ne skeniram račun na kasi, odem do kola, upalim aplikaciju, u kolima mrkli mrak, moram da palim svetlo iznad table, koje ne baca uvek pod dobrim uglom itd…
 • Ručni unos računa – iako je po zakonu da QR kod na računima mora biti čitljiv, neretko se desi suprotna situacija i onda aplikacija postaje nekorisna, opcija za unos računa po PFR broju bi bila poželjna…
 • Nema opcije za izvoz svih računa – možete svaki od računa posebno da izvezete u PDF i pošaljete recimo knjigovođi na mejl, ali ne i da to uradite sa svim računima, tako da ako slučajno padne njihov server ili neko zezne bazu, ostajemo bez svih podataka…
 • Loyalty kartice podržavaju samo brojeve – što znači da recimo ako idete u neki market kod koga je loyalty kartica QR kod, moraćete ipak da koristite originalnu aplikaciju marketa, a ne da vam ona stoji u Mani aplikaciji kao i ostale.
 • Nema opcije za garancije – iskreno, ovo je mogućnost sa Moj račun aplikacije, ali imala je smisla, naime uz fiskalni račun možete napisati napomenu koliko godina imate garanciju na proizvod(e) sa računa i aplikacija bi čuvala, prikazivala i obaveštavala o trajanju garancije.

Zaključak

Praćenje finansija je definitivno važno, a iako preko ove aplikacije ne možete da pratite svaki dinar, uštedećete vreme za obradu troškova za koje vam je izdat fiskalni račun.

Aplikacija je nova, a vidim da tim koji radi na njoj stvarno ima želju da napravi dobru priču, tako da ovo nije sponzorisan tekst, već podrška njima za njihov rad, a ujedno i podrška svima onima koji imaju isti problem kao i ja i žele da ga reše na digitalni način.

Kao i ostale tekstove, ažuriraću i ovaj svaki put kada dobijem neko pitanje ili vidim da se pojavilo nešto novo što je značajno napomenuti.

Pišite šta treba, u kontaktu smo! 😉

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.